Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

Jeroen Mastenbroek: Geschiedenis in ramen


Blog, 14 april 2021

Door corona ben ik, samen met mijn vriendin, meer gaan lopen. Omdat we de natuur momenteel te druk vinden, zijn we begonnen met het lopen waar de meeste mensen juist vertrokken zijn: in de verschillende woonwijken. Dit brengt, net als de natuur, veel inzichten met zich mee waardoor je steeds meer dingen gaat zien. Zeker als je over een beetje kennis beschikt van de geschiedenis en politiek. Zo staan huizen in oude binnensteden vaak een beetje naar voren. In sommige gevallen zal dit komen door verzakking, maar vaak zijn de gevels al bij de bouw naar voren hellend gebouwd. Ik wist eerst niet of dit een status symbool was, een manier om extra ruimte te krijgen of om goederen niet te laten stoten tegen het huis als je een hijsbalk gebruikt, echter bleek dit allemaal niet het geval. Het heeft te maken hoe de gebouwen, die eerst van hout waren, zijn “omgebouwd” naar steen. Om zo aan de nieuwe brandeisen te voldoen die de lokale politiek toen gesteld had. Als je op de omgeving let kan je naast de historie ook allerlei politieke littekens zien.

Deuren- en venstergeld

De overheid voerde op 1 januari 1812, een zogenaamde deuren- en venstergeld in als een soort vermogensbelasting. Hoe meer ramen en deuren je huis had, hoe hoger de belasting die je betaalde. Door het invoeren van deze belasting werden er allerlei trucjes bedacht om maar minder belasting te hoeven betalen. Ramen werden dichtgemetseld en nieuwbouw woningen rond die tijd werden voorzien van een paar hele grote ramen. Zodat je het meeste licht voor je geld kreeg. Toen in 1896 deze deur- en vensterbelasting werd afgeschaft bleven grote ramen nog een tijd in de mode al werden de ramen langzaam kleiner. Totdat de ramen in de jaren 70 á 80 op zijn kleinst waren. Dit is ook de tijd waar Metaglas is opgericht. Rond die tijd zien we ook een keerpunt en valt het op dat de ramen steeds groter en groter worden. Terecht vind ik, want grote ramen in een huis geeft veel licht en zorgt voor een ruimtelijker gevoel.

Nieuwe testkast

Dat hele grote ramen weer in de mode zijn is natuurlijk gunstig voor een bedrijf zoals Metaglas. Al betekent dit wel dat er investeringen gemaakt moeten worden in bijvoorbeeld de testapparatuur. Vandaar dat er afgelopen week een nieuwe testkast is binnengekomen, waarmee veel grotere ramen getest kunnen worden op wind- en waterdichtheid. Hierboven een foto van de oude testkast (rechts) en de nieuwe testkast (links) die nog wordt opgebouwd.

Ik ben benieuwd waar de huidige architectuur in de toekomst bekend om zal staan. Uiteindelijk hebben politieke keuzes, bijvoorbeeld het deur- en venstergeld, veel effect op hoe onze woningen eruit gaan zien. Ik ben erg benieuwd wat het huidige woningtekort voor effect gaat hebben op de woningen van de nieuwe jaren 20. Voor nu lijkt het erop dat we kleinere woningen bouwen met grote ramen voor een optimaal binnen-buitengevoel. Ons verticaal schuivende raam is daar een mooi voorbeeld van. Zo kan je op beperkte ruimte toch een groots gevoel krijgen. Is dit een concept wat blijft? Hoe wordt er over 100 jaar teruggekeken op wat we dit decennium neerzetten?

Jeroen Mastenbroek
Jeroen Mastenbroek, R&D correspondent

Deze blog is geschreven door onze eigen R&D correspondent: Jeroen Mastenbroek. Jeroen is echt verzot op alles wat met R&D te maken heeft. Hij deelt zijn ervaringen en expertise gekoppeld aan actuele onderwerpen in zijn blogs.

Informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project met de producten van Metaglas? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via +31 344 750 400 of mail naar info@metaglas.nl. Onze adviseurs denken graag met u mee.

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief
Laat een bericht achter
Kom in contact!