Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

Even voorstellen: Jeroen Mastenbroek


Blog, 9 december 2020

Ik ben Jeroen Mastenbroek, 26 jaar oud en werk nu al 2 jaar bij Metaglas als R&D specialist. Als R&D ben je voortdurend bezig op detail niveau met je producten. Hier komt veel expertise en productkennis bij kijken. Om de rest van de organisatie een kijk te geven in deze afdeling, en om expertise en productkennis te delen binnen de organisatie schijf ik iedere week een stukje namens de R&D. In het begin waren de stukjes erg serieus en werden ze amper gelezen. Pas toen ik deze taak minder serieus ben gaan nemen konden de stukken ook minder serieus worden. Ik ben dingen gaan proberen.

Een van de eerste dingen die ik ben gaan proberen is twee onderwerpen te verwerken in de R&D weekly namelijk: het echte onderwerp en een actueel onderwerp. Het actuele kon van alles zijn; politiek, cultureel, klein lokaal nieuws, noem naar op. Dit maakte soms best wat los. Dit was handig, want daardoor gingen meer mensen het lezen. Er zijn best al een aantal weekly’s waar ik trots op ben. De leukste vind ik waar er een alternatieve werkelijkheid wordt neergezet als reden dat iets gebeurt. Bijvoorbeeld dat we Mick Jagger gevraagd hadden welke kleur de nieuwe scharnieren moesten. En dat hij zei: “Paint it black”, dit was dus de reden dat de scharnieren nu zwart zijn. Met de R&D weekly ben ik dus al een tijd aan het proberen en innoveren. Volgens marketing is het nu (blijkbaar) ook goed genoeg om het te delen met de buitenwereld. En ben ik benoemd als de nieuwe R&D correspondent van Metaglas. Vanaf vandaag ga ik iedere maand de beste R&D weekly van de maand uitzoeken om deze met jullie te delen. De eerste hiervan staat hieronder en gaat over 3D printen!

Een jaar 3D print innovatie

Het afgelopen jaar hebben we een enorme professionaliseringsslag gemaakt met onze 3D printers. We hebben namelijk ongeveer een jaar geleden 2 extra printers aangeschaft. Zo kunnen we betrouwbaarder, meer en met een betere kwaliteit binnen Metaglas printen. Om dit proces te begeleiden en te optimaliseren ben ik afgelopen jaar iedere week 4 tot 6 uur bezig geweest met printen van orders, concepten en het testen van nieuwe methodes van printen. Onze Ultimakers (3D printers) draaien tegenwoordig op volle toeren. Wij printen tegenwoordig onderdelen die ook in onze producten worden verwerkt. Denk hierbij aan pershoeken, hoekstukjes en kleine onderdelen die niet in het zicht komen.

Chocolade printer - R&D blog Metaglas
Bron: YouTube OpenElectronicsOrg

Maar dit kent ook een keerzijde, omdat de printers – die eigenlijk voor R&D bedoeld zijn – steeds vaker vol zitten met engineering werk, zoals het maken van deze hoekstukjes, en er dus steeds minder ruimte is voor de R&D om te printen. Gelukkig denken wij van de R&D hier een oplossing op gevonden te hebben: een chocolade printer! Deze printers zijn in de afgelopen jaren flink in kosten gedaald en hebben eigenschappen die ideaal zijn voor de R&D. Zo kunnen geprinte onderdelen gesmolten en opnieuw geprint worden tot nieuwe onderdelen als ze niet voldoen. En hoeven we niet meer op Valentijnsdag langs een tankstation om snel nog even een bloemetje te halen voor thuis!

Wij als R&D vinden dat we wel zo’n chocolade printer hebben verdiend. De kostenreductie die we hebben gerealiseerd is namelijk vooral gekomen door de R&D die slimmer kijkt wat wij op de ultimakers zelf konden printen in plaats van uitbesteden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de hoekstukjes. Wanneer een pui 90 graden de hoek om gaat gebruiken we hiervoor standaard, niet geprinte, hoekstukjes. Wanneer een pui een hoek om gaat die niet 90 graden is hebben we hiervoor andere, custom, hoekstukjes nodig. Voorheen besteedde wij dit uit. Nu worden deze geprint, een besparing van €2,50 per ‘custom’ hoek. De laatste maand doen we dit zelfs gestapeld om ruimte op het printbed te besparen en waardoor we de printer ook nog 4 keer minder aan hoeven te zetten.

Naast kijken of de dingen konden printen op de ultimakers, is er ook gekeken naar onderdelen die we nu printen beter op andere methoden kunnen vervaardigen. 3D-printen blijft een dure productie methode. Daarom kijken we wanneer er grotere aantallen nodig zijn of we dit wel moeten printen, of dat het op een andere manier kan worden vervaardigd. Soms is het namelijk goedkoper en makkelijker om producten bijvoorbeeld uit een plaat te laten snijden. Net als dat het waarschijnlijk toch goedkoper en makkelijker is om langs het tankstation te gaan op Valentijnsdag.

Jeroen Mastenbroek
Jeroen Mastenbroek, R&D correspondent

Deze blog is geschreven door onze eigen R&D correspondent: Jeroen Mastenbroek. Jeroen is echt verzot op alles wat met R&D te maken heeft. Hij deelt zijn ervaringen en expertise gekoppeld aan actuele onderwerpen in zijn blogs.

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief
Laat een bericht achter
Kom in contact!