Maar dit kent ook een keerzijde, omdat de printers – die eigenlijk voor R&D bedoeld zijn – steeds vaker vol zitten met engineering werk, zoals het maken van deze hoekstukjes, en er dus steeds minder ruimte is voor de R&D om te printen. Gelukkig denken wij van de R&D hier een oplossing op gevonden te hebben: een chocolade printer! Deze printers zijn in de afgelopen jaren flink in kosten gedaald en hebben eigenschappen die ideaal zijn voor de R&D. Zo kunnen geprinte onderdelen gesmolten en opnieuw geprint worden tot nieuwe onderdelen als ze niet voldoen. En hoeven we niet meer op Valentijnsdag langs een tankstation om snel nog even een bloemetje te halen voor thuis!
Wij als R&D vinden dat we wel zo’n chocolade printer hebben verdiend. De kostenreductie die we hebben gerealiseerd is namelijk vooral gekomen door de R&D die slimmer kijkt wat wij op de ultimakers zelf konden printen in plaats van uitbesteden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de hoekstukjes. Wanneer een pui 90 graden de hoek om gaat gebruiken we hiervoor standaard, niet geprinte, hoekstukjes. Wanneer een pui een hoek om gaat die niet 90 graden is hebben we hiervoor andere, custom, hoekstukjes nodig. Voorheen besteedde wij dit uit. Nu worden deze geprint, een besparing van €2,50 per ‘custom’ hoek. De laatste maand doen we dit zelfs gestapeld om ruimte op het printbed te besparen en waardoor we de printer ook nog 4 keer minder aan hoeven te zetten.
Naast kijken of de dingen konden printen op de ultimakers, is er ook gekeken naar onderdelen die we nu printen beter op andere methoden kunnen vervaardigen. 3D-printen blijft een dure productie methode. Daarom kijken we wanneer er grotere aantallen nodig zijn of we dit wel moeten printen, of dat het op een andere manier kan worden vervaardigd. Soms is het namelijk goedkoper en makkelijker om producten bijvoorbeeld uit een plaat te laten snijden. Net als dat het waarschijnlijk toch goedkoper en makkelijker is om langs het tankstation te gaan op Valentijnsdag.