Een thuis voor ambtenaar en inwoner
Vernieuwd Gemeentehuis Zeist
De groei van gemeente Zeist wordt weerspiegeld door haar gemeentehuis. Na de bouw van het eerste gemeentehuis aan de 1e Dorpsstraat in 1878 verrezen achtereenvolgens het oude raadhuis (1908) en het Lengkeekgebouw in 1984. Dit gebouwenensemble was na 30 jaar toe aan een vernieuwing. Het ‘donkere’ gebouw moest uitnodigender, ruimte bieden aan Het Nieuwe Werken en qua comfort en energiezuinigheid worden gemoderniseerd.
Het gemeentehuis van Zeist bestaat uit een ensemble van gebouwen uit drie verschillende eeuwen. Door de vernieuwbouw is het gemeentehuis qua duurzaamheid en comfort helemaal van de eenentwintigste eeuw.
Gemeente Zeist koos voor het vernieuwbouwontwerp van architectenbureaus Atelier PRO (renovatie en inrichting) en RAU (casco nieuwbouw). Het ontwerp voorziet in de renovatie van de bestaande gebouwen en in een nieuw gebouw dat het oude raadhuis verbindt met het Lengkeekgebouw. ‘Het nieuwe gemeentehuis is een plaats van ontmoeting; een thuis voor ambtenaren én voor inwoners’, licht architect Mira van Beek van atelier PRO toe. Om Het Nieuwe Werken te accommoderen zijn van het Lengkeekgebouw en van het oudste gemeentehuis de binnenwanden verwijderd. In het ontstane open vloerveld creëren ruimtescheidende elementen zoals vergaderruimten, stilteplekken en facilitaire ruimten, kleinere ruimten voor flexibele werkplekken.
Van energielabel G naar A
Om het gemeentehuis echt ‘een’ thuis te laten zijn, is niet alleen het interieur aangepast. Door ook het klimaat en comfort aanzienlijk te verbeteren, is een behaaglijke omgeving ontstaan.
Het energielabel van het gemeentehuis is van G naar A gegaan. Deze energieprestatie is mogelijk door de toepassing van warmte-koudeopslag, klimaatfplafonds en isolatie van de twee oudste gebouwen uit 1878 en 1908. Omdat radiatoren door de klimaatplafonds overbodig waren, moest een oplossing worden gevonden om koudeval van de ramen tegen te gaan. Door de monumentale status van de gebouwen was vervanging van het monumentale enkelglas door geïsoleerde beglazing niet mogelijk. Atelier PRO koos daarom voor Methermo achterzetramen van Metaglas. Mira van Beek: ‘Deze isoleren, lossen de koudeval op en weren het geluid van de straatkant. De slanke witte profielen zorgen er bovendien voor dat het raam optisch een is met de wand.’ Het gemeentehuis, met gebouwen uit drie verschillende eeuwen, is mede dankzij alle gekozen oplossingen qua duurzaamheid en comfort helemaal van de eenentwintigste eeuw.
Projectinformatie
- Locatie
- Zeist
- Opdrachtgever
- Gemeente Zeist
- Architecten bureau
- Rau (casco nieuwbouw) en Atelier Pro (renovatie en inrichting)
- Ontwerp
- Mira van Beek
- Bouwbedrijf
- Bouwbedrijf van Grootheest
- Jaar van realisatie
- 2015
- Fotografie
- Gemeente Zeist
- Deel dit project